Lezing over leven en werk van Thorbecke door prof.dr. Remieg Aerts

do 7 november 2024, 14.00 - 16.00
toegangsprijs: nog niet bekend



Of premier Schoof geschiedenis gaat maken als groot staatsman zal de tijd leren. Dat geldt in elk geval wel voor zijn verre voorganger Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872), wiens naam altijd verbonden blijft aan de belangrijke grondwetsherziening van 1848. In de kwarteeuw daarna domineerde Thorbecke de Nederlandse politiek, als regeringsleider van drie kabinetten en als liberaal oppositieleider in de Tweede Kamer.

Thorbecke was de eerste politicus wiens sterke en markante persoonlijkheid het hele politieke veld en de publieke opinie verdeelde in aanhangers en tegenstanders. Hij is de enige politicus uit het oudere verleden op wiens visie nog steeds een beroep wordt gedaan in opiniestukken of beleidsdiscussies over constitutionele zaken, het bestuurlijke ‘Huis van Thorbecke’ of het debat over cultuursubsidies.

Thorbecke is op allerlei manieren de vormgever van Nederland geweest. Wie was deze man en waarop berustte zijn bijzondere gezag? Biograaf Remieg Aerts (emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis, UvA) bespreekt dit rijke leven in zeven thema’s: de Zwolse outsider, de geleerde professor, Vorst Rudolf & de drie Koningen, de leraar van de Tweede Kamer, de liefdevolle minnaar van zijn Adelheid, de profeet en de sloper. En tot slot: de erfenis. Wat hebben wij aan Thorbecke te danken?

Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van de Algemene Seniorevereniging Zeist en Literair Zeist



Ga naar de AGENDA